נשמח לעזור גם לך להצליח!

מיונים לתפקידים בצה"ל

איך ממיינים לתפקידים בצבא?

איך ממיינים לתפקידים בצבא?

מועמדים רבים לשירות ביטחון מקבלים זימונים למיונים בטרם גיוסם לצבא, אך אינם יודעים כיצד תיבדק מידת התאמתם לתפקיד. באופן כללי, ניתן לומר, כי שיטות המיון השונות בהן עושים שימוש בימי המיון נועדו להבטיח כי המועמדים שנבחרים לתפקיד הינם המתאימים ביותר.

כלי המיון משתנים בהתאם לדרישות ולסוג התפקיד אליו מתמיין המועמד, וחשוב לציין, כי צה"ל ואגף כוח האדם משקיעים משאבים רבים על מנת לייעל ולשפר את תהליכי המיון הן עבור המועמד והן עבור שירות הביטחון. למשל, מלש"ב המתמיין לתפקידי האזנה ותרגום שפות זרות יידרש לעבור מיונים מסוג: מבחנים ממוחשבים, ראיון אישי, תחקיר בטחוני וכן שאלון מסוג "שאלון 300", לעומת מיונים לתפקיד מאבחנת פסיכוטכנית שם נבחנת יכולת עבודה בצוות וכן נדרשים מבחנים ממוחשבים. 
דינמיקה קבוצתית

דינמיקה קבוצתית

שיטת מיון שמטרתה ללמוד כיצד היחיד פועל בקבוצה ובמהלכה מועברות משימות שונות ומתקיימות סימולציות. תוצאת הסימולציה איננה חשובה לבודקים, אלא התהליך שעוברים המועמדים לתפקיד במהלך הסימולציה. הדינאמיקה הפנים-קבוצתית עוזרת לבוחנים להעריך את יכולת שיתוף המידע והפעולה של המלש"ב עם הסביבה וכן מלמדת אותם על אודות כישורי מנהיגות, יכולת לנהל משא ומתן, יכולת לייעל תהליכים ולפתור בעיות של המועמד ועוד. שיקולים כמו: מנהיגות, כריזמה מול קבוצה, מידת האסרטיביות והדומיננטיות, אלמנטים תקשורתיים ויוזמתיים ומידת הפשרנות שהמועמד מביע או לא עשויים להיות גורם מכריע באשר לקבלת / אי קבלת המועמד לתפקיד.

סוג המטלה שניתנת במשימות דינאמיקה קבוצתית הינה כזו המצריכה שיתוף פעולה לצד גילוי מנהיגות ויכולת קבלת ביקורת דוגמאות למשימות נפוצות בדינאמיקה קבוצתית: מכירת מוצר ייחודי, תכנון פתרון לבעיה כלשהי, ציון התכונה החשובה ביותר שנדרשת מבעל תפקיד מסויים וכו'. המשימות ניתנות תחת הגבלת זמן או הגבלות אחרות ומה שחשוב זה תפקוד המועמד בקבוצה. ישנה חשיבות לעמידה בלוח הזמנים ומומלץ להימנע מעימותים ולא להפגין אטימות כלפי דעותיהם של חברי הקבוצה ולהיות פתוחים לקבלת ביקורת. 
ראיונות אישיים

ראיונות אישיים

ראיונות אישיים ידועים גם בשם "ראיונות עומק" ומטרתם הינה לאסוף מידע על אישיות המועמד לתפקיד, ובחינת התאמתו לביצוע המשימות שהתפקיד דורש. במהלך הראיון המועמדים נשאלים על נושאים שונים, ותשובותיהם אמורות לסייע למראיינים להכיר לעומק את האדם, התנהגותו ותכונות אישיות שלו.

ישנם כמה דגשים שחשוב לדעת לפני שמגיעים לשלב הראיונות: הדבר הראשון שחשוב לזכור הוא להתכונן מראש וככל הניתן לראיון. פירושו של דבר – אם הנכם מועמדים לתפקיד משקית ת"ש מומלץ לאסוף כמה שיותר מידע אודות התפקיד, שכן שאלה כמו: "מדוע הנך מעוניינת לשרת בתפקיד זה?" עשויה לעלות במהלך הריאיון. הידע שתאספו עשוי לסייע לכם במהלך הריאיון ואף יעזור לכם לדעת אילו שאלות כדאי לכם לשאול על התפקיד. בחלק מהראיונות האישיים המרואיינים שואלים שאלות פתוחות, למשל: "ספר/י לי על עצמך" ובכך מותירים לתשובתכם להוביל אותם לשאלות נוספות אשר יחשפו פרטים נוספים אודות מבנה ותכונות האישיות שלכם. הקפידו להיות נינוחים ולשמור על קשר עין עם הבוחן. הקפידו לא לסתור את עצמכם במהלך הריאיון וחישבו איך אתם מנסחים את תשובותיכם בצורה נכונה והולמת.
נשמח שתצטרפו גם אתם לאלפי הלקוחות שבחרו בערכות ההכנה מבית ניב רווח!‬
קליק ונתקשר
שאלוני אישיות

שאלוני אישיות

בחלק מהתפקידים קיימת דרישה כבר בשלב המיונים להעביר למועמדים שאלוני אישיות. שאלון האישיות המוכר יותר נקרא "שאלון 300" והוא כולל 300 שאלות אישיות הנוגעות למספר תחומים עיקריים, למשל: מעורבות עם העולם החיצוני, נימוסים והליכות, שליטה בדחפים, ניסיון לזהות מצוקות נפשיות או דיכאון ועוד.

בשאלון תמצאו היגדים / אמירות / הנחות או מסרים כאשר על המועמדים לקבוע לגבי כל אחד את מידת הסכמתם עם הנאמר במשפט ולדרג את התשובות בסולם מ-1 עד 5. באמצעות השאלון ניתן ללמוד באופן ראשוני על מחשבות, התנהגויות, נטיות ועוצמת הרגשות של המועמד. כמו כן, השאלון נועד לבדוק האם המועמד אמין והאם הוא עקבי. השאלות עשויות לחזור על עצמן בורסיות שונות וזאת במטרה לזהות עקביות בתשובותיו של המועמד. דוגמאות לשאלות שעשויות להופיע בשאלון 300: 'אני מנסה לפעול לפי הכללים', 'אני מעדיף לבלות לבד מאשר בקרבת אנשים', 'אני מרגיש לבד רוב הזמן' ועוד. 
מבחני כושר גופני

מבחני כושר גופני

סוג זה של מיון נערך למועמדים המתמיינים לתפקידים בהם נדרשת רמת כושר גופני גבוהה, למשל: מדריכת כושר קרבי, תפקידי קצונה או לוחם ביחידת דובדבן. מבחני הכושר ידועים יותר בשם "בר-אור" והם מורכבים מסדרת תרגילים אותם על המועמדים לבצע תוך זמן קצוב.

פעמים רבות מועמדים לשירות ביטחון אשר נדרשים להגיע למבחן בר-אור מתאמנים לקראתו במשך זמן רב מראש וזאת במטרה להגיע ליעדים הנקובים בטבלאות הניקוד. המבחן מציב רף של כושר גופני והוא כולל: תרגילי מקבילים, עליות מתח, ריצה למרחק ושכיבות סמיכה. מועמדים לשירות ביטחון המתמיינים ליחידות השדה נדרשים לעבור את מבחן הכושר במהלך הגיבוש וכן לאורך השירות הצבאי.
נשמח שתצטרפו גם אתם לאלפי הלקוחות שבחרו בערכות ההכנה מבית ניב רווח!‬
קליק ונתקשר
מבחני ידע

מבחני ידע

מבחני הידע נועדו לבדוק את הידע שיש בידי המועמד בתחום בו התפקיד עוסק. למשל, מועמדים לתפקיד כתב צבאי או חייל ביחידת ההסרטה נדרשים לענות על מבחן ידע הבוחן את ידיעותיהם בתחומי הכתיבה, ההסרטה, התרבות וההיסטוריה של המדינה וידע כללי. מועמדים לתפקידים מודיעיניים נבחנים על ידע ויכולות בשפות השונות בהתאם לאופי התפקיד. מטרתו של מיון זה הינה לאתר את החיילים בעלי הידע המקצועי הראשוני הנדרש לצורך שיבוצם בתפקיד הצבאי הרלוונטי ומשם להמשיך להכשירם לתפקיד.

המבחנים עשויים להיות בצורה ממוחשבת או בצורה ידנית, כאשר ברוב המקרים מדובר על מבחן סגור, בו הנבדק נדרש לסמן בעיגול את התשובה הנכונה. קשה להתכונן למבחנים האלו, כיוון שתחומי השאלות הינם רבים ומגוונים, אך עם זאת, מומלץ להתכונן על שאלות כמו: מי היה ראש הממשלה הרביעי במדינת ישראל או מי היה הרמטכ"ל השני בצה"ל ועוד.
העברת הרצאות

העברת הרצאות

קיימים לא מעט תפקידים בצבא אשר דורשים מהחיילים יכולת לעמוד ולדבר מול קהל. בין אם מדובר בתפקידים כמו: מדריכת חי"ר, מדריכה במוזיאון חיל האוויר או כל תפקיד פיקודי אחר, היכולת לעמוד מול קהל היא חובה. לכן, חלק מיום המיונים לתפקידים מסוג זה יכלול שלב בו המועמד לשירות ביטחון נדרש להפגין יכולות עמידה מול קהל והתמודדות עם לחצים.

לעיתים המועמדים מתבקשים להציג את עצמם באופן חופשי, ולעיתים הם נדרשים להרצות על נושא נבחר. חשוב לארגן מראש ככל הניתן את הנקודות אותן תרצו להעלות במהלך ההרצאה, וכן לשמור על קשר עין עם הקהל.
תחקיר בטחוני

תחקיר בטחוני

זהו הליך מיון שמטרתו לאסוף מידע על המועמדים לשירות ביטחון בכדי לקבוע האם ניתן לחשוף אותו למידע מסווג ואם כן אז עד איזו רמה. בסיום התחקיר הביטחוני מתקבל סיווג בטחוני ולאחריו ניתן לקבוע את התפקידים אליהם החייל יכול החייל להשתבץ. התחקיר הביטחוני נפתח בשאלון שהמועמד ממלא, ולאחריו עובר המועמד סדרת שאלות מול מראיין.

בין השאלות שעשויות לעלות בתחקיר: האם פנית לקצין בריאות הנפש במהלך השירות הצבאי? האם נחקרת או נעצרת על ידי המשטרה בארץ או בחו"ל? האם ביקרת פעם בחו"ל? האם היית קרבן לאירוע פלילי? האם יש לך או היו לך קשרים מקצועיים / חברתיים עם גורמים כלשהם בחו"ל? ועוד. 
2024 © כל הזכויות שמורות לחברת ניב רווח פסיכומטרי בע"מ | נגישות לאנשים עם מוגבלות

השאר פרטים וניצור איתך קשר בתוך זמן קצר